Przygotowujemy dla Państwa sushi z wielką dbałością o jakość. W naszych zestawach nie ma końcówek rolek, a każdy element jest pełnowartościowy. Oczywiście nie marnujemy tych kawałków sushi, bo zjadają je pracownicy, co na bieżąco umożliwia kontrolę jakości pod względem świeżości i smaku.

Wszystkie zamówienia realizujemy na bieżąco.
U nas nie ma wczorajszego sushi.

Warunki wytwarzania

Nasz nowo wybudowany obiekt (2018) spełnia wszystkie wymogi sanitarne, wyposażony jest w nowoczesne urządzenia i instalacje chłodnicze, wentylacyjne, klimatyzacyjne oraz wodno-kanalizacyjne.

Posiadamy wdrożony system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego w gastronomii, a wszyscy pracownicy posiadają aktualne badania, upoważniające do pracy w gastronomii.

Surowce

Nasze sushi to kompozycja starannie wyselekcjonowanych surowców, które docierają z do nas całego świata.

Główne i charakterystyczne składniki sushi importujemy przede wszystkim z Dalekiego Wschodu.

Oczywiście najważniejszy jest ryż, bo bez ryżu po prostu nie ma sushi. Ryż jest rośliną pochodzącą z Azji południowo – wschodniej, jest drugim po pszenicy najczęściej uprawianym zbożem na świecie, którego Chińczycy zjadają ponad 70 kg rocznie na osobę, podczas gdy w Europie to mniej niż 10 kg rocznie na osobę. Nasz ryż dostarczają producenci z Chin, Japonii i sporadycznie z USA. Ryż używany w naszym sushi zawsze posiada oznaczenie Premium Sushi Rice, gwarantując specjalną selekcję.

Kluczowym uzupełnieniem ryżu jest zaprawa, w której mieszamy polski cukier, polską sól oraz najlepszy ocet ryżowy na świecie: Mizkan, produkowany przez rodzinną, japońską firmę, założoną ponad 210 lat temu.

Nori, czyli suszone arkusze sprasowanych wodorostów dostarczane są w arkuszach. Nasze rolki sushi zwijane są wyłącznie z arkuszy klasy gold lub platinum/diamond. Nie stosujemy arkuszy green, red ani silver.

W naszych zestawach znajdą Państwo japoński sos sojowy wyłącznie marki Kikkoman, która to firma działa od 1917 roku, a powstała z połączenia firm rodzinnych, mających tradycje wytwarzania sosu sojowego od 1603 roku. Logo i nazwa firmy Kikkoman odnosi się do długowieczności (jap. Kikko – skorupa żółwia, które wg Japończyków żyją 10 tys. lat). W logotypie odnajdujemy znak japoński oznaczający 10 tys., otoczony sześciokątem – upraszczającym widok skorupy żółwia z góry). Typowe dodatki dalekowschodniej kuchni jak rzepa, imbir, tykwa, wasabi importowane są od najlepszych i sprawdzonych dostawców.

Surowe ryby, stanowiące podstawowy składnik większości rodzajów sushi to tuńczyk i łosoś. Tuńczyk po odłowieniu w Oceanie Atlantyckim przylatuje do nas z Barcelony, a łososie pochodzą z hodowli norweskich. W naszej ofercie znajdują się także krewetki, mątwy oraz ośmiornice.

Codziennie świeże warzywa, jak sałata, ogórki, kiełki, awokado, marchew, papryka dostarczane są do naszego zakładu z pobliskich targowisk i rynków hurtowych.

Przestrzeganie wypracowanych receptur wytwarzania zapewnia smak i wygląd, wyróżniając nasze sushi.

Sushi Taxi Zielonki dba o higienę spożycia, zapewniając serwetki, nawilżane chusteczki i jednorazowe pałeczki.

Procedury przygotowania sushi opisane są zgodnie ze standardami HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points), czyli stanowią zespół działań, mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością. W naszej produkcji stosujemy także zasady dobrej praktyki produkcyjnej (GMP – ang. Good Manufacturing Practice) oraz dobrej praktyki higienicznej (GHP – ang. Good Hygienic Practice). Treść dokumentów jest dostępna dla wszystkich naszych pracowników oraz podlega weryfikacji przez Sanepid.

Karta Stałego Klienta

Zostań stałym klientem, ciesz się rabatami aż do 25%