Przygotowujemy dla Państwa sushi z wielką dbałością o jakość. W naszych zestawach nie ma końcówek rolek, a każdy element jest pełnowartościowy. Oczywiście nie marnujemy tych kawałków sushi, bo zjadają je pracownicy, co na bieżąco umożliwia kontrolę jakości pod względem świeżości i smaku.

Wszystkie zamówienia realizujemy na bieżąco.
U nas nie ma wczorajszego sushi.

Warunki wytwarzania

Nasz nowo wybudowany obiekt (2018) spełnia wszystkie wymogi sanitarne, wyposażony jest w nowoczesne urządzenia i instalacje chłodnicze, wentylacyjne, klimatyzacyjne oraz wodno-kanalizacyjne.

Posiadamy wdrożony system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego w gastronomii, a wszyscy pracownicy posiadają aktualne badania, upoważniające do pracy w gastronomii.

Surowce

Nasze sushi to kompozycja starannie wyselekcjonowanych surowców, które docierają z do nas całego świata.

Główne i charakterystyczne składniki sushi importujemy przede wszystkim z Dalekiego Wschodu.

Oczywiście najważniejszy jest ryż, bo bez ryżu po prostu nie ma sushi. Ryż jest rośliną pochodzącą z Azji południowo – wschodniej, jest drugim po pszenicy najczęściej uprawianym zbożem na świecie, którego Chińczycy zjadają ponad 70 kg rocznie na osobę, podczas gdy w Europie to mniej niż 10 kg rocznie na osobę. Nasz ryż dostarczają producenci z Chin, Japonii i sporadycznie z USA. Ryż używany w naszym sushi zawsze posiada oznaczenie Premium Sushi Rice, gwarantując specjalną selekcję.

Kluczowym uzupełnieniem ryżu jest zaprawa, w której mieszamy polski cukier, polską sól oraz najlepszy ocet ryżowy na świecie: Mizkan, produkowany przez rodzinną, japońską firmę, założoną ponad 210 lat temu.

Nori, czyli suszone arkusze sprasowanych wodorostów dostarczane są w arkuszach. Nasze rolki sushi zwijane są wyłącznie z arkuszy klasy gold lub platinum/diamond. Nie stosujemy arkuszy green, red ani silver.

W naszych zestawach znajdą Państwo japoński sos sojowy wyłącznie marki Kikkoman, która to firma działa od 1917 roku, a powstała z połączenia firm rodzinnych, mających tradycje wytwarzania sosu sojowego od 1603 roku. Logo i nazwa firmy Kikkoman odnosi się do długowieczności (jap. Kikko – skorupa żółwia, które wg Japończyków żyją 10 tys. lat). W logotypie odnajdujemy znak japoński oznaczający 10 tys., otoczony sześciokątem – upraszczającym widok skorupy żółwia z góry). Typowe dodatki dalekowschodniej kuchni jak rzepa, imbir, tykwa, wasabi importowane są od najlepszych i sprawdzonych dostawców.

Surowe ryby, stanowiące podstawowy składnik większości rodzajów sushi to tuńczyk i łosoś. Tuńczyk po odłowieniu w Oceanie Atlantyckim przylatuje do nas z Barcelony, a łososie pochodzą z hodowli norweskich. W naszej ofercie znajdują się także krewetki, mątwy oraz ośmiornice.

Codziennie świeże warzywa, jak sałata, ogórki, kiełki, marchew, papryka dostarczane są do naszego zakładu z pobliskich targowisk i rynków hurtowych.

Przestrzeganie wypracowanych receptur wytwarzania zapewnia smak i wygląd, wyróżniając nasze sushi.

Sushi Taxi Zielonki dba o higienę spożycia, zapewniając serwetki, nawilżane chusteczki i jednorazowe pałeczki.

Procedury przygotowania sushi opisane są zgodnie ze standardami HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points), czyli stanowią zespół działań, mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością. W naszej produkcji stosujemy także zasady dobrej praktyki produkcyjnej (GMP – ang. Good Manufacturing Practice) oraz dobrej praktyki higienicznej (GHP – ang. Good Hygienic Practice). Treść dokumentów jest dostępna dla wszystkich naszych pracowników oraz podlega weryfikacji przez Sanepid.

Tak zapakujemy
Twoje sushi.

Karta Stałego Klienta

Zostań stałym klientem, ciesz się rabatami aż do 25%