Sushi jest japońską potrawą, o wysokich walorach żywieniowych, której podstawę stanowi gotowany, krótkoziarnisty ryż, doprawiony ryżowym octem, cukrem i solą. Następnie ryż łączony jest z dodatkami. Te rozmaite dodatki, którymi w klasycznym wydaniu są: świeży tuńczyk lub łosoś, marynowana rzodkiew lub marynowana tykwa, w połączeniu z wysokiej jakości, selekcjonowanymi i suszonymi algami morskimi stanowią niezwykłą ucztę dla podniebienia zarówno podczas spotkań ze znajomymi, wieczoru we dwoje czy na imprezach rodzinnych.

Duży wybór dodatków buduje nieskończoność smaków i pozwala, aby każdy znalazł dla siebie coś indywidualnego, co go zachwyci i w czym się rozsmakuje.

Najważniejsze zalety sushi:

sushi
jest
smaczne

sushi
jest
oryginalne

sushi
jest
zdrowe

sushi
jest
pożywne

sushi
jest
apetyczne

Sushi musi być koniecznie sporządzone z wysokiej jakości produktów, które cechować powinna przede wszystkim świeżość. Sushi najlepiej smakuje w trzy godziny po przygotowaniu, zatem to kupione w markecie czy na stacji benzynowej, z kilkudniową datą przydatności do spożycia jest profanacją tej potrawy – jest jak jajecznica z proszku lub wyrób czekoladopodobny 🙂

Sushi to prawdziwe bogactwo smaków.
Z pozoru podawane w oszczędnej ilości jest wyjątkowo
lekkie i jednocześnie sycące.

Pyszna porcja sushi błyskawicznie wprowadzi Cię w dobry nastrój. Nie wahaj się i zamów sushi już dziś! Nasze sushi doskonale smakuje w każdej sytuacji podczas wieczorów filmowych, nastrojowych kąpieli i wspólnych spotkań przy stole!
Najbardziej rozpoznawalnym i najpopularniejszym rodzajem sushi są maki, czyli ryż wraz z różnorodnymi składnikami, zawinięte w arkusz z selekcjonowanych, suszonych glonów morskich (nori). Ze względu na ilość składników użytych w maki, a co za tym idzie ich grubość, dzielimy je na:

Hosomaki

są to cienkie rolki z niewielką ilością ryżu, przeważnie z jednym składnikiem

Futomaki

maki z kilkoma składnikami w środku, niezwykle dekoracyjne, zazwyczaj łączą w środku ryby lub owoce morza z warzywami świeżymi i marynowanymi

Uramaki

maki odwrócone, po angielsku nazywane ISO – In Side Out, w tym rodzaju sushi, składniki zawinięte w arkusz z glonów nori otacza ryż, zewnętrzna warstwa ryżu często obtoczona jest w sezamie, kawiorze lub szczypiorku

Nigiri

są to ręcznie formowane bloczki ryżu przykryte kawałkiem ryb, owoców morza bądź warzyw. Często nigiri owinięte jest cienkim paseczkiem nori

Gunkany

rodzaj sushi uformowanego w kształt łódeczki, składa się z warstwy ryżu na dole i dowolnego farszu (np. tatar z surowego tuńczyka) na górze, całość owinięta jest nori

Do sushi podaje się sos sojowy do maczania pojedynczych kawałków, uzyskując zwiększenie doznań smakowych. Sosu sojowego jednak nie używamy w nadmiernej ilości, żeby nie zdominował smaku naszego dania. Innym dodatkiem jest zielony japoński chrzan wasabi o bardzo intensywnym smaku, który nakładany jest na poszczególne kawałki lub też mieszany z sosem sojowym oraz imbir marynowany, który spożywa się w małych ilościach pomiędzy różnymi rodzajami potrawy dla oczyszczenia kubków smakowych. Do sushi najczęściej podawana jest zielona herbata i sake. Sake serwuje się ciepłe i przed jedzeniem, natomiast herbatę podczas całego posiłku – jej smak ma znaczenie dla smaku sushi, niweluje ona smak poprzedniej porcji i pozwala w pełni docenić smak następnej.

Sushi spożywamy pałeczkami lub wprost rękami.

Aby Twoja uczta z sushi była w pełni udana w SushiTaxiZielonki w cenie każdego zestawu jest
sos sojowy, wasabi, imbir oraz pałeczki.

Alergeny występujące w naszym menu

Karta Stałego Klienta

Zostań stałym klientem, ciesz się rabatami aż do 25%